Jesteś w: Manager » Pełen relaks

Bursztynowa rozkosz podniebienia

20.01.2015 22:22  Pełen relaks
Bursztynowa rozkosz podniebienia

Od niemal 300 lat Martell cieszy podniebienia miłośników koniaku. To jeden z najstarszych domów koniakowych na świecie. Koneserzy określają ten trunek trzema słowami: elegancja, bogactwo, równowaga.


Szlachetna, ciepła, bursztynowa barwa, zapach owoców, kory, drewna, wanilii, kwiatów, świeżość wyczuwalna nawet w najstarszych destylatach. W ciągu niemal trzystuletniej historii Martell wypracował swój styl koniaku, który Thierry Giraud, ambasador marki, określa jako balans pomiędzy owocowym, kwiatowym i dębowym smakiem.
Ten szlachetny trunek powstaje w Cognac, mieście i regionie w południowo-zachodniej Francji, gdzie swoje siedziby mają największe francuskie domy koniakowe. Tu, nad rzeką Charente, od 1715 roku stoi też siedziba Martella, jednego z tych najstarszych i najznamienitszych.
Symbolem marki jest złota jaskółka, która – według legendy – odkryła to miejsce i tak ukochała, że powracała tu co roku aż  jej pióra nabrały złotej barwy. Niczym najlepszy koniak. 

Z Jersey do Cognac
Jeden z najstarszych na świecie domów koniakowych założył Jean Martell, 21-letni kupiec z Jersey, który osiadł w Bordeaux w 1715 r. Już w roku 1721 roku Martell eksportował w beczkach do Wielkiej Brytanii ponad 200 000 litrów koniaku od okolicznych producentów, którzy rozwijali w regionie Charente proces destylacji. Sprzedając produkty najlepszej jakości szybko zyskał uznanie u swoich klientów. W 1726 roku poślubił Jeanne Brunet, córkę znanego handlarza koniakiem i przeniósł się do Cognac. Tam zbudował swój dom, który do dzisiaj jest symbolem jego sukcesu. Zamarzył o własnym trunku. Zdobywał wiedzę o najlepszych crus i procesie destylacji, stwarzając wkrótce niepowtarzalny „styl Martella”. Jednym z jego pierwszych klientów  był książę Orleanu. Wkrótce koniaki Martella zagościły na królewskich stołach całej Europy.
Po śmierci Jeana w 1753 r. przedsiębiorstwo przejęła jego druga żona Rachel skupując okoliczne ziemie, a następnie stery rodzinnej firmy przejęli dwaj synowie, a z czasem wnuk. Do roku 1868 koniak Martell był już obecny w Chinach, Japonii i Hongkongu.
Wraz z powstaniem Stanów Zjednoczonych eksport niemal się podwoił. Koniaki Martell uwielbiali prezydenci Georges Washington i Benjamin Franklin. Nieco zamieszania przyniosła Rewolucja Francuska, ale biznes szybko się ustabilizował. Martell został oficjalnym dostawcą swoich trunków dla Napoleona Bonaparte. W 1898 roku swoje pierwsze zamówienie na koniaki Martella złożył car Mikołaj II.

Nieprzerwana produkcja
W 1831 r. przedsiębiorstwo Martell opracowało swój pierwszy koniak klasy VSOP (Very Superior Old Pale), który natychmiast zdobył uznanie odbiorców.
Dzisiejsza gama produktów firmy Martell to w każdym przypadku harmonijna mieszanka najlepszych eaux-de-vie z najbardziej prestiżowych terroirs regionu Cognac. To trzygwiazdkowy Martell VS, będący idealnym zwiastunem przyjemności związanych z degustacją trunków tej marki. Jest Martell VSOP Medaillon, spadkobierca  legendarnego, pierwszego produktu marki z pieczęcią Ludwika XIV, upamiętniającą koniec rządów Króla Słońce i zarazem rok założenia firmy Jeana Martella.
Martell Noblige to blend owocowych aromatów i złożonych nut tanin z dębowych beczek. Nazwa odnosi się do francuskiego powiedzenia „Noblesse oblige” (szlachectwo zobowiązuje), które miało odzwierciedlać odpowiedzialność arystokracji za losy społeczeństwa, co również i dzisiaj znakomicie odzwierciedla DNA marki.
Legendarny koniak Cordon Bleu został opracowany przez Edouarda Martella w 1912 r., w czasach kulturalnego i artystycznego rozkwitu Francji.  Charakteryzuje go bukiet smakowy z nutami kandyzowanych owoców oraz piernika.
To mieszanka ponad 100 eaux-de-vie, które leżakowały w dębowych beczkach od 15 do 20 lat. Klasa sama w sobie. W kolorze miedzi, ze złotym połyskiem. Serwowany podczas najświetniejszych wydarzeń w historii czy podczas dziewiczego rejsu Queen Mary, a także historycznego przejazdu Orient Expressu w 1986, jest dzisiaj jednym z ulubionych trunków koneserów z całego świata. Wciąż serwowany jest w wiernej oryginałowi butelce z czasów pierwszego napełnienia.
Jest i Martell XO – mieszanina crus z Les Borderies i Grande Champagne,  w charakterystycznej butelce w kształcie łuku triumfalnego. Martell Création Grand Extra  to mieszanka crus z Les Borderies i Grande Champagne, a Martell Cohiba, czyli blend długo leżakujących eaux-de-vie pochodzących ze słynnego z produkcji koniaków rejonu Grande Champagne, charakteryzuje się nutami suszonych kwiatów. Jest wreszcie L’Or de Jean Martell. Koniak ten łączy w sobie ponad czterysta eaux-de-vie, które  liczą sobie nawet ponad sto lat.

Sztuka i pasja
Na każdym etapie produkcji koniaków Martella liczy się najmniejszy detal. Dla firmy najważniejsze jest zrozumienie naturalnych procesów zachodzących w trakcie powstawania alkoholu, bo to one leżą u podstawy najlepszej jakości uzyskiwanego koniaku.
To pielęgnacja 430 hektarów winnic na niepowtarzalnym terroir Les Borderies (co czyni go jednego z największych posiadaczy ziemi w tym regionie). To winobrania, podwójna destylacja win w miedzianych alembikach do produkcji eaux-de-vie o niezwykłej harmonii aromatów, to starzenie ich w dębowych beczkach i wreszcie kupażowanie pod czujnym okiem maître de cave – wszystko to przyczynia się do nieprzemijającej popularności i najwyższej jakości koniaku Martell.
  • RSS
Dodaj artykuł do: Facebook Wykop.pl nk.pl blip.pl twitter.com

Komentarze

  

Dodaj komentarz (10-500 znaków)

manager