Jesteś w: Manager » Najlepsze restauracje

Szampańska ambasada

11.06.2013 12:03  Najlepsze restauracje
Szampańska ambasada JEDYNA W POLSCE AMBASADA KRUG OTWORZYŁA WŁAŚNIE SWOJE PODWOJE W WARSZAWSKIM PAŁACU SOBAŃSKICH, SIEDZIBIE KLUBU POLSKIEJ RADY BIZNESU.

Na całym świecie jest jedynie 130 punktów serwujących ekskluzywnego szampana Krug, natomiast ambasad działających w charakterze wydzielonego gabinetu już jedynie dwadzieścia. Znajdują się one jedynie w najbardziej prestiżowych lokalizacjach, wybieranych przez markę, m.in. w luksusowych hotelach Mandarin Oriental Hong Kong, Dorchester London, Adlon Berlin czy Guy Savoy Las Vegas. Teraz szampana Krug degustować można również w Warszawie, przy restauracji Amber Room. Ambasada Krug to ekskluzywny salonik, mieszczący do 12 gości. Serwowane jest tu specjalne menu, idealnie skomponowane do degustacji wszystkich rodzajów szampana Krug. Zespół pracowników Pałacu Sobańskich jeszcze przed otwarciem odbył szkolenie w Szampanii, w celu bliższego poznania marki oraz zrozumienia zasad funkcjonowania Ambasad Krug w innych krajach. W saloniku Krug serwowane będą śniadania, lunche, kolacje. Można również organizować imprezy zamknięte. Wynajęcie Ambasady Krug jest równoznaczne z zamówieniem butelki szampana, jednak członkowie Klubu Polskiej Rady Biznesu mogą degustować trunek kupując go na kieliszki.

EKSKLUZYWNE MENU
Dania serwowane w Ambasadzie Krug powstały według wskazówek najlepszych kucharzy Szampanii. Dla warszawskich gości przygotował je szef kuchni restauracji Amber Room, Robert Skubisz. To potrawy wspaniale komponujące się z wytrawnym smakiem luksusowego trunku podzielone na kategorie: Morze, Ziemia, Las, Chmury i Fantazja. To małże świętego Jakuba refowane z groszkiem i jesiotrem, balotyna z Foie Gras z gruszką i brioszką, polędwiczka z sarny w sosie winnym, a na deser wata cukrowa i smakowe fantazje: czekolada, wanilia i złoto; cytryna, herbata i melisa czy ser, orzechy oraz karmel. Tych dań nie odnajdziemy w menu sąsiadującej z Ambasadą Krug restauracji Amber Room. Są tam za to inne wyborne dania Roberta Skubisza łączące światowe trendy kulinarne z polską tradycją i elementami kuchni molekularnej. Restauracja słynie z potraw przygotowywanych na bazie świeżych, sezonowych produktów najwyższej jakości, własnych wypieków (m.in. wspaniałego chleba razowego z orzechami włoskimi) oraz wyjątkowych win. Poza sezonowym menu à la carte, szef kuchni przygotowuje siedmiodaniowe menu degustacyjne. To krewetki w temperze paprykowej podawane z purée z mango, kapustą bok choy i sosem vierge, szafranowe risotto, krem z karczochów jeruzalemskich, filet z halibuta serwowany z cytrusami, purée z selera i pianą kolendrową, dojrzewająca polędwica wołowa ze smażonym Foie Gras, purée ziemniaczanym, szpinakiem i sosem borowikowym. Na deser zaś zjemy pudding waniliowy z whiskey, wiśniami i cannelloni czekoladowo- śmietankowym. Do tego wypijemy specjalnie dobrane wina.



KUŹNIA TALENTÓW
Autorskie dania, kreatywność i doświadczenie szefa kuchni restauracji Amber Room zaowocowały wieloma prestiżowymi nagrodami i wyróżnieniami. Amber Room znalazła też swoje miejsce w Przewodniku Michelina. Warszawska restauracja w siedzibie Klubu Polskiej Rady Biznesu od lat cieszy się zasłużoną renomą. To w niej gotowali najlepsi polscy kucharze, którzy, zdobywając w niej doświadczenie i podnosząc swoje umiejętności, otworzyli ostatnio swoje własne restauracje. To chociażby Wojciech Modest Amaro, który pracował w Amber Room przez 6 lat, a dzisiaj jego Atelier Amaro zdobyło właśnie pierwszą w Polsce Gwiazdkę Michelina. To również Jacek Grochowina (Nolita), Dominik Moskalenko (Taste), Daniel Pawełek (Butcher and Wine, Brasserie). Szef kuchni restauracji Amber Room zawsze osobiście dogląda powstających potraw, starannie dobierając składniki, łącząc smaki. Selekcją win i innych trunków zajmuje się sommelier Klubu Polskiej Rady Biznesu. Ich współpraca to gwarancja naprawdę udanej biesiady.
  • RSS
Dodaj artykuł do: Facebook Wykop.pl nk.pl blip.pl twitter.com

Komentarze

  

Dodaj komentarz (10-500 znaków)

manager