Najlepsze nocne menu

09.06.2013 23:59  Najlepsze restauracje
W niecodziennej scenerii Sali Białej w poznańskim Bazarze odbyło się wręczenie Grand Prix Nocy Restauracji 2013.

Pierwszą nagrodę otrzymała kreacja szefa kuchni restauracji Blow Up Hall Tomasza Trąbskiego − polędwica wołowa ze smardzami nadziewanymi musem z perliczki i sosem z kaczki.

Drugą nagrodę otrzymała propozycja zespołu Le Palais du Jardin pod kierownictwem Tomasza Fiedorowicza – właściciela restauracji i pomysłodawcy dań. Było to „Menu dla smakosza dziczyzny i owoców lasu”. Ta słynąca z najlepszej w Wielkopolsce dziczyzny restauracja przygotowała nie lada gratkę dla miłośników darów wielkopolskich borów. W skład menu wchodziły między innymi fumet (rodzaj rosołu) z bażanta z młodymi borowikami, wątroba z sarny glazurowana w głębokim Porto z palonymi orzechami włoskimi, bazyliowe ravioli z sarniną oraz filet z dzika w owocach jałowca.

Trzecie miejsce przypadło załodze szefa Jacka Fedde z restauracji Bazar 1853 za filet ze szczupaka podany z puree z natki pietruszki, młodymi ziemniakami gotowanymi w klarowanym maśle i karmelizowanym korzeniem młodej pietruszki. Wszystkie wyróżnione dania uzyskały niezwykle wysokie noty w głosowaniu internetowym. W sumie internauci w Poznaniu oddali 1500 głosów. Każda ze zwycięskich potraw uzyskała ponad 250 wskazań.


Przypomnijmy, że tematem przewodnim drugiej edycji Nocy Restauracji było odczarowanie regionalnych składników kulinarnych. Organizatorem imprezy w najlepszych poznańskich restauracjach jest Kulinarny Poznań. Wsparcia merytorycznego w doborze wysokiej jakości produktów regionalnych udzieliła w tym roku Agencja Rynku Rolnego Oddział Terenowy w Poznaniu.

Zdaniem dyrektora ARR Andrzeja Bobrowskiego Noc Restauracji 2013 pomogła postawić ważny krok w kierunku przybliżenia poznaniakom i turystom tego, jak ważnym aspektem w mistrzowskiej kreacji kulinarnej jest wysokiej klasy surowiec. Bobrowski zapewnia, że nie jest to ostatnie działanie ARR w Wielkopolsce mające na celu promocję wyjątkowych składników kulinarnych, których wartości odżywcze i smakowe nie mają sobie równych w Europie. Wśród szczególnych atutów wielkopolskich produktów kulinarnych wymienia on między innymi: jakościowy drób wolny od antybiotyków, wysokiej klasy wołowinę wielkopolską, jagnięcinę z wielkopolskich hodowli oraz wieprzowinę rasy złotnickiej.

Jak zapewnia pomysłodawca i organizator Nocy Restauracji Hubert Gonera, z uwagi na olbrzymie zainteresowanie imprezą na kolejną jej edycję poznaniacy nie będą musieli czekać tak długo. Już wczesną jesienią w terminie 7-8 września odbędzie się bowiem Noc Restauracji w nieco innej formule. Będzie nawiązywała do smaków śródziemnomorskich − oliwa, wino i ser to przewodnie wątki jesiennej odsłony wydarzenia.

Wrześniowe wydanie imprezy będzie nosić Nazwę Noc Restauracji UNDERGROUND. Będzie ona miała charakter niezwykłego wydarzenia kulinarnego, a żeby wziąć w niej udział trzeba będzie nabyć wejściówkę z wyprzedzeniem. Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, podczas wrześniowej nocy będzie można skosztować unikatowych oliw firmy Monini, które na co dzień nie są dostępne w handlu, a specjalnie na tę noc wybierze je sam Zefferino Monini, wyjątkowych leżakowanych serów z kolekcji Old Poland, w tym nawet kilku letnich serów ze skarbca najbardziej renomowanego producenta serów w Polsce oraz win z najlepszych selekcji przygotowanych osobiście przez Roberta Mielżyńskiego.

Szczegóły będą ujawniane na bieżąco na stronie www.nocrestauracji.pl oraz www.kulinarnypoznan.pl

(wog)

  • RSS
Dodaj artykuł do: Facebook Wykop.pl nk.pl blip.pl twitter.com

Komentarze

  

Dodaj komentarz (10-500 znaków)

manager