Jesteś w: Manager » Najlepsze restauracje

Mistrzowie gęsiny

10.06.2013 00:04  Najlepsze restauracje
Dwudziestu kucharzy reprezentujących restauracje i hotele z całej Polski rywalizowało w pierwszej odsłonie konkursu poświęconego potrawom z gęsiny, okraszonym dodatkowo miodulą.

Wydarzenie odbyło się 1 czerwca w Teatrze Pod Blachą (Park Zdrojowy) w Kudowie Zdroju, a patronat nad nim sprawowała redakcja czasopisma „horeca” i portalu horeca.pl. Impreza miała na celu przypomnienie i przywrócenie tradycji jedzenia przepysznej gęsi w polskich domach. Nasz kraj jest jednym z największych producentów gęsi w Europie, a mimo to nad Wisłą najpopularniejszym mięsem drobiowym są kurczaki oraz kaczki, gęsi zaś zostały w polskiej kuchni zepchnięte na bardzo odległy plan.

Organizatorem konkursu „Gęsina nie tylko na św. Marcina” było Stowarzyszenie Turystyki i Biznesu w Kudowie Zdroju we współpracy z kudowskim Urzędem Miasta oraz przy merytorycznym wsparciu Fundacji Klubu Szefów Kuchni. STiB reprezentowały: hotele Verde Montana, Kudowa, Amalia, Adam Spa oraz Rydz, a także pensjonat Rajski Dom i Villa Spa Scaliano. Kudowscy restauratorzy i hotelarze czynnie włączyli się w organizację przedsięwzięcia. Uroczystego otwarcia wydarzenia dokonali: burmistrz Kudowy Czesław Kręcichwost, jego zastępca Andrzej Kanecki, Włodzimierz Chlebosz z zarządu województwa dolnośląskiego, posłowie Eugeniusz Kłopotek i Andrzej Dąbrowski, Krzysztof Baldy z zarządu powiatu kłodzkiego, prezes powiatowego koła Polskiego Stronnictwa Ludowego w Kłodzku Ryszard Niebieszczański, prezes Stowarzyszenia Turystyki i Biznesu w Kudowie Zdrój Wiesław Dziuda oraz wiceprezes STiB Wiesław Bober, dyrektor gastronomii hotelu Verde Montana.

Eugeniusz Kłopotek, który jest dyrektorem Instytutu Zootechniki – PIB Zakładu Doświadczalnego w Kołudzie Wielkiej, przywiózł ze sobą do Kudowy pisklęta gęsi kołudzkiej. Dadzą one początek hodowli w gospodarstwie we wsi Gołacżów. Instytut prowadził prace hodowlano-badawcze nad gęsią, w rezultacie których powstała odmiana gęsi białej kołudzkiej.

Mistrzem ceremonii w Teatrze Pod Blachą był Dariusz Maląg, a uczestników kulinarnej potyczki oceniało jury w składzie: Jerzy Pasikowski –  prezes Fundacji Klubu Szefów Kuchni (przewodniczący skłądu sędziowskiego), Mirosław Drewniak – członek FKSK, Giancarlo Russo – członek FKSK, Tomasz Szymański – konsultant kulinarny firmy Bonduelle oraz Joanna Edlinger – smakosz kulinarny z Wiednia.

 Potrawy z gęsiny przygotowywało 10 dwuosobowych ekip. Każda z nich musiała przygotować potrawę w formie dania głównego w ciągu 1,5 godz. dla pięciu osób plus jeden talerz wystawowy. Obowiązkowym produktem była pierś z gęsi z dodatkiem Mioduli Prezydenckiej firmy Toorank. Drużyny zastosowały różnorodne techniki, w tym bardzo nowoczesne elementy kuchni molekularnej, sous vide. Zespoły miały do dyspozycji produkty Fusion Gusto oraz przyprawy Prymat.
Jurorów najbardziej zachwyciło danie przyrządzone przez Łukasza Grabowskiego i Mariusza Rocha z hotelu Verde Montana w Kudowie Zdroju, którzy zdobyli 547 punktów w klasyfikacji generalnej i tym samym pierwsze miejsce w konkursie. Tuż za nimi (522 punkty) znaleźli się Paweł Pyra i Tomasz Woźniak z hotelu Columna Medica w Łasku, a trzecie miejsce (500 punktów) przypadło Michałowi Kudukowi i Stanisławowi Staszakowi z hotelu Grand Sal w Kopalni Soli Wieliczka.

 Kudowianie przybyli tłumnie do Parku Zdrojowego mogli spróbować wspaniałego gulaszu z gęsiny prosto z patelni plenerowej Waldemara Załuskiego. Gęsinę do gulaszu ufundowała ATS Trade Hurtownia Mięsa i Wędlin – Tomasz Syper, warzywa – Oerlemans i Bonduelle. Pomidory i ogórki z Gospodarstwa Ogrodniczego Mateusza Mularskiego oraz gulasz z patelni plenerowej rozdawane były za symboliczne datki do puszek. Wszystkie zebrane w ten sposób pieniądze przekazane zostaną na dożywianie dzieci z Kudowy Zdroju. Gęsie piersi, z których przyrządzane były konkursowe potrawy przekazała firma PROGAST – Grzegorz Bednarz.

 Pomysłodawcą I Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Gęsina nie tylko na św. Marcina” jest Wiesław Bober, dyrektor gastronomii hotelu Verde Montana. Zainteresowanie imprezą okazało tak duże, że organizatorzy planują w przyszłym roku zaprosić ekipy z innych krajów i nadać konkursowi charakter międzynarodowy.
 
(wog)

  • RSS
Dodaj artykuł do: Facebook Wykop.pl nk.pl blip.pl twitter.com

Komentarze

  

Dodaj komentarz (10-500 znaków)

manager